HTML

Holnap Kapitány

Gyűlnek-gyűlnek körülöttünk a történetek arról az országról, ahol élünk. Talán el kellene kezdeni gyűjteni a történeteket arról az országról is, ahol élhetnénk. Ez a blog mesék gyűjteménye, melyek egy elképzelt Magyarországról szólnak. Levél a szerzőnek: holnap.kapitany [kukk] gmail [pont] com

Friss topikok

  • Alexajazz: wow :) (2012.05.07. 21:47) Csak vágyból vagy vízből
  • jaegtoer: Kapitány Úr! Nagyszerű! Maga csak írjon! Én meg olvasok. (2010.06.21. 20:29) A Pozsonyi Nagydíj
  • schriftstellerin: Na, ez az a vízió, amitől kiver a víz, hátborzongatóan jól van összerakva... (2010.05.14. 22:08) Az Eurázia Szalon
  • barkoricsi: Köszönöm, jó volt ezt olvasni! Kicsit idealisztikus, de azt hiszem én is pont ilyen vagyok, úgyhog... (2010.04.10. 10:11) Vendég a Gyepün
  • lorantka_a_gall: A Kristályparkos ötlet tetszik :) Grat, egész jók az írások. (2010.03.30. 01:25) Kristálypark

Linkblog

Virágzik a Nagysár

Holnap Kapitány 2010.03.08. 12:17

Odakintről gyér lámpafény világít be a szobába, és hullik szét a takarók ráncai között. A két idős ember már az ágyban fekszik, a férfi még felkönyökölve babrál a kisasztalra helyezett rádió környékén.

– Az évszaknak megfelelő árhullám levonulását a Nagysár további feltöltődése kíséri – hallatszik a hangszóróból. – A zöldár várhatóan jövő héten tetőzik, a tavaszi virágzás a Nagysáron ezt követően nyolc-tizenkét héten keresztül tart majd. A régió iskoláiban esedékes tanítási szünet holnaptól kezdődik meg.
– Tanítási szünet – ismétli meg önkéntelenül az öreg, aztán arra fordul, amerre a sötétben felesége ágyát tudja.
– Holnap ki is ladikázhatnánk – szólal meg hangosan.
– Milyen hosszú időre? – kérdezi a női hang a sötétben.
– Kint maradhatnánk a virágzás végéig... – dörmögi az öreg.
– Azért még a ladikon szeretnék visszajönni – vágja rá a felesége, szúrósan.
– Ha végre elfelejtenéd… – sóhajt a férfi. Egyszer ragadtak odakint, annak is vagy tíz éve már. Az asszony mégsem mulasztja el ezt minden alkalommal az orra alá dörgölni.
– Jól van – hagyja rá a nő. De azért csak nem szeretné, hogy még egyszer a gyerekeknek kelljen terepjáró autót küldeni értük. És még úgy is csak üggyel-bajjal tudtak kivergődni a nyári lápból.
– Az idei évben is nagy számú látogatót várnak a tavaszi virágzásra – folytatja tovább a rádió – A természet szerelmesei, valamint a horgászok és madarászok mellett könyezetvédelmi szakembereket is fogadnak a Körösök és a Berettyó mentén. A küszöbön álló konferencia-sorozat…
– Kapcsold ki már, légy szíves – kéri nyűgös hangon az asszony.
Egy kattanás után csend lesz a szobában.
*
Egymás mellett baktatnak a tavaszi hűvösben. A férfi kezében degeszre tömött sportszatyrok, az asszony méretes kosarat cipel. Időnként nagyot szusszanva helyezik őket a járda szélére, hogy rövid pihenő után még nagyobb fujtatással veselkedjenek neki a hátra lévő gyalogútnak.
– Ennyi kacattal kihúzzuk akár télig is – nyögi félig zsémbelődve, félig tréfálkozva az öreg az egyik megállóban. Inge ujjával törölgeti a homlokát. Mindenfelől friss víz illatát hozza a szél.
– Biztos, ami biztos – válaszol hasonló hangon a nő. – Na, induljunk csak!
Tovább lépegetnek a keskenyedő járdán: elöl az öreg, mögötte a felesége. A külváros utcáit róják, a csónakkikötöhöz közeledve egyre sűrűbb forgalomban.
– Nézd csak, az Öreg pákász már kinyitott – mutatja az asszony a mellékutcából kianyarodó kisteherautót, rajta a fogadó nevével.
–Akkor most kiraknám ide az út szélére a két hónapra csomagolt konyhai alapanyagokat – mondja a férfi, és a móka kedvéért lódít egyet a csomagon. – Jaj, a keservit! – csapja le a földre ugyanazzal a mozdulattal, és a könyökét kezdi tapogatni.
– Vigyázz a magadra, vénember! – hangzik a csúfondáros biztatás az asszony szájából. – Ki fog így kievezni a tanyára?
Az öreg hátrasandít, és nyögve emeli meg újra a táskákat.
– Ne félj, vén banya, ma estére ott leszünk – nyöszörgi a súly alatt.
Az utca végében már látja a kikötői sürgés-forgást, lassacskán fülébe érnek a hangok is. Szaporázni kezdni a lépteit, az asszony szorosan követi. Köszönnek jobbra, köszönnek balra: ismerősöket üdvözölnek, akik ugyanúgy méretes cókmókkal tartanak a vízpart felé.
– A szomszédot láttad már? – kérdezi az asszony, mikor nagy nehezen saját stégjükhöz vergődnek a a forgatagban.
Az öreg a fejét ingatja.
– Nem. De úgy látom, holnapra az összes nyugdíjas a vízre költözik – néz körül a nyüzsgő parton.
*
A ladik a Nagysár vizén ring, benne a két öreg meg a csomagjaik. A férfi tempósan lapátol, szinte hangtalanul siklanak. Még csak két órája hagyták el a kikötőt, de a bokrok és fák közötti, vízzel borított labirintusban már régen elveszett a város.
A sodorban haladnak – igaz, a Nagysáron szinte semmi sem érezhető a víz mozgásából. Ilyen idő tájt a Körösök és a Berettyó vize fél megyényi területen árad csendesen. Ameddig a láthatár elér, bokrok és fák sarjadzó levelei lengenek a szélben. Napokon belül kipattannak az első rügyek, és tavaszi virágzásba borul a vidék. Kevéssel később hazaérkeznek majd a vándormadár-csapatok.
És persze jönnek az emberek. Jönnek, hogy napokat-heteket-hónapokat töltsenek a Nagysár birodalmában. Jönnek, hogy magukba igyák az áradó folyók leheletét. Többségük halk futású ladikkal tart a vízivilági tanyák felé, de néha berregés is felveri a nádast. A Nagysáron működő vendégfogadók és szanatóriumok számára engedélyezett a motorcsónakok használata.
Az égen sebesen vonulnak a felhők. Amikor eltakarják a napot, az asszony összébb húzza magán a kendőt. Estére fognak megérkezni a tanyára. A házikó a családjától maradt, annak idején még a nagyszülei használták, de úgy mesélték, örökségként szállt már rájuk is. A gyermekfejjel itt átélt élményekre a kamaszévek emlékei rakódtak, aztán következtek a fiatal házasként a Nagysáron töltött idők. Férje a rajongásig megszerette a vidéket, igazából neki köszönhető, hogy nem maradtak el a tanyáról. Valaha persze velük tartottak a gyerekek is… De úgy tetszik, réges-régóta már, hogy az asszony és férje óta újra kettesben járják a Nagysár vizeit.
Hosszan haladnak a vízinövények ligetében, mígnem nyílt víztükör bontakozik ki a ladik orra előtt: a Pákász-öböl bejáratához értek. Errefelé valódi segítőjükké válik a Nagysár sodrása. Az öreg a vízbe engedi a lapátot, kényelmes mozdulatokkal kormányoz vele. A ladik ráérősen sodródik a tágas öbölben, az utasok előtt lassacskán bontakozik ki a bozóttal dúsan benőtt homokpad. Nincsenek egyedül. A vízen közel és távol még kistucat csónak használja ki az áramlatot, hogy a sziget, és a rajta megbúvó csárda felé igyekezzék.
Tudta persze a fogadós öregapja is, hol lesz a legjobb pihenőhely a Nagysáron átutazók számára.
* 
– Feri bátyámék az árral együtt érkeztek idén is – támasztja a fogadós a pultra húsos karjait. – Mire lesz szükségük?
– Egyelőre két halászlére, meg egy kis szilvapálinkára – válaszolja az öreg. – A többit összeírtuk erre a cetlire – nyújtja át az összehajtogatott papírlapot a fekete deszkák fölött.
– Húsz kiló liszt, az rendben – mormolja a fogadós. – Zsírt is tudok adni. A paprika még nem érkezett meg, azt maguk után küldjük majd pár napon belül.
– Jól van, valamennyit mi is hoztunk magunkkal – nyugtázza a férfi. – Rakják csak össze a csomagot, abból ami van.
A fogadós bólint, vendége visszalép az asztalok közé. Ismerősen gyűrött kabátok fedik a görnyedt hátakat, ismerősen erezett kezek markolják a gőzölgő tányérok szélét. A csárda első vendégei most is az öregek.
– Nocsak, szomszéd! – üdvözli egy reszelős hang a férfit, megtaposott horgászkalap alól.
– Jó napot! – köszön vissza az ember. – Mi hír maguknál, a kis vizen?
– Mjad holnap beszámolok róla – hunyorít fel az asztalnál ülő. – Télen nem jártam odakint. Hát maga?
– Olvadáskor megfordultam a háznál. Megnéztem, kitartottak-e a gerendák a méteres hó alatt.
– No, és áll még a tető?
– Ezt a telet is kihúzta – mondja az öreg. – A kis víz felé nem tudtam menni, örültem, hogy a fiammal a mi házunkhoz is kivergődtünk.
– Hát a fiát meg hogy vette rá? – tolja feljebb a kalapját a másik.
Az öreg krákog egyet, és megcsóválja a fejét. Megáll egy pillanatra, mint ha mondani akarna valamit. Aztán csak bosszúsan legyint. Kézmozdulatára lassú bólintás a válasz. Az öreg leeresztett vállakkal lép tovább.
– Zsigával beszéltél – fogadja a felelsége, amikor visszaérkezik az asztalhoz.
– Vele – hagyja rá a férfi.
– Lóriról kérdezett – teszi hozzá az asszony, kis szünet után.
– Sűrű ez a rohadt füst – mordul vissza férfi.
*
Lassan kúsznak a vizen a délután percei. A ladik a nádszigetek útvesztőjében araszol.
– Olyan furcsa ez a rész – szólal meg az asszony.
– Minden évben más – evez tovább a férje – Északkelet felé kell tartanunk, az biztos – mondja még.
– Mióta nem találkoztunk már senkivel? – firtatja tovább a nő.
Az öreg hallgat, és nagyokat húz a lapáton. Szél borzolja víztükröt, ami sokáig az égbolttal együtt szürkül, majd a felhők alá bukó nap tiszta sugarainak színében kezd játszani. Kisvártatva újra nyílt vízre érkeznek. Innen több vágáson is folytatható az út a nád között.
– Jobbra érdemes mennünk, az lesz a legrövidebb – mondja a férfi.
– És ezt honnan tudod? – emeli fel hangját az asszony.
– Negyven éve mindig odatalálunk, most sem fogjuk eltéveszteni – érkezik a dörmögő válasz.
– Megvetted legalább az idei térképet az Öreg pákásznál? – folytatja a nő.
– Azt nem. De negyven éve mindig odatalálunk. Most sem fogjuk eltéveszteni – ismétli meg a férje, miközben jobbra fordítja a ladik orrát.
– Hagyd már ezt abba! – csattan fel a nő. – Megint kirángattál ide! Miért nem tudtunk egy hetet várni, amíg mások bejárják a vizet?
Az öreg nem válaszol. Nekidől a lapátnak, a ladik meglódul a helyesnek vélt irányban. Egy ideig még gyorsul a menetet, aztán egyszer csak köhécselésbe fulladnak a dühödt evezőcsapások. A férfi felesége felé löki az evezőt, és a padra kuporodik.
– Meddig akarunk még kijárni a zöldárba? Mi kell ahhoz, hogy észrevedd, nem nekünk való már ez? – kiabál az asszony.
A ladikot köhögés rázza, céltalanul sodródik a gyenge áramlatban.
*
Erős a szürkület, alig látni már a vizen. A környezet mégis megnyugtató: a göcsörtös, csupasz koronájú fákkal benőtt zátony régi ismerőse a két öregnek. Az evezőt az asszony vette át, férje sötét rakományként gubbaszt a padon. Aztán lámpát gyújt a ladik orrában, és akadozva beszélni kezd.
– Most télen arra gondoltam, mi lesz a házzal, ha mi már jövünk – mondja felesége felé fordulva a sötétben.
– A gyerekeké lesz. Mit akarsz még? – válaszol fakó hangon a nő.
– A gyerekeké – visszhangozza keserűen az öreg. – Lóri alig várja, hogy megszabaduljon tőle. Csak ezért jött ki velem januárban. Azt akarta látni, többet kaphat-e érte pár fillérnél.
– És mit tehetsz? – kérdezi a nő, csendesen. – Adj neki szabad kezet – meríti a vízbe a lapátot.
– Fannival háromszor találkozunk egy évben – folytatja a férje. – A gyerekei inkább eljárnak, mint ő. De tavaly húsvétra már ők sem jöttek el.
– Mégis, mit vártál? – teszi fel a kérdést a nő.
Szomorú dünnyögés a válasz.
*
– Nézd már, mi az? – tápászkodik fel az öreg a ladik orrában, amikor az utolsó fordulót követő sötétben sejthetővé válik a part és a tanya.
A parton valami világít. Semmi kétség: tűz ég. Tüzet raktak a ház előtt!
– Ki az ördög az? – emeli fel a hangját a férfi. – Mit művelnek?
– Add ide azt a lapátot! – szól a feleségének.
– Mit akarsz csinálni? – kérdezi az asszony, miközben férje eloltja a fényt a csónak orrában, és fordít egyet a ladikon.
– Csitt! Szeretném látni, mi történik ott – mondja fojtott hangon az öreg. Meredten figyel a tanya felé, és a sziget csúcsán sűrűsödő bozótba kalauzolja a csónakot.
Kőhajításnyira kerültek a vízitanyához. A ház előtt halványan lobog a tűz. Körülötte három alak üldölgél, nyársakat tartanak a parázs fölé. Arcukat megvilágítja a vöröses fény.
– Kik ezek? – hunyorog az öreg.
– Nézd már meg jobban te is! – fordulna hátra, amikor felesége kezét érzi a vállán.
– Hát nem ismered meg őket? – hallja az asszony hangját.
– Hogyan ismerném meg? Te talán jól ellátsz odáig? – kérdez vissza ingerülten a férfi.
– Őket megismerem – mondja a felesége.
– Kamaszok… – dörmögi az öreg. – Ha jól látom, fiatal gyerekek.
– Jól látod – hajol mellé az asszony. – A mi gyerekeink.
 

Címkék: novella virágzik a nagysár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr611818664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása